Angela Bassetts heders-Oscar är på något sätt värre än att hon förlorade Oscar

Vilken Film Ska Jag Se?
 
Drivs av Reelgood

Angela Bassett är till sist får hon sina blommor – eller gör hon det? Den uppskattade skådespelaren är inställd på att ta emot ett heders-Oscarpris i år, bara månader efter hennes kontroversiella förlust vid förra årets Oscarsgala mot Jamie Lee Curtis. Trots att detta på ytan är ett smickrande drag från akademin och ett välförtjänt pris för den fenomenala Bassett, målar det faktiskt upp akademin som väldigt obeslutsam. Släpper utmärkelseorganet ett plåster på sina årtionden av att ignorera färgade personer, vilket har gett dem hashtaggen #OscarsSoWhite? Det verkar så, nu mer än någonsin.Governors Awards går in på sitt fjortonde år, efter att ha hållits första gången 2009 med Lauren Bacall, Roger Corman, Gordon Willis och John Calley som utmärkelser. Sedan dess har ceremonin hedrat en rad anmärkningsvärda figurer, som Samuel L. Jackson, Michael J. Fox och David Lynch. Men oavsett dessa stora namn sänds inte prisutdelningen på tv och förblir ett exklusivt evenemang som visar igenkänning bakom en ridå och inte för allmänhetens ögon. Dessutom inträffar evenemanget månader efter huvudceremonin, med Oscarsceremonin i mars och Governors Awards i november.Vad är målet med denna underskattade utmärkelse? Enligt Akademien är det för att hedra extraordinär utmärkelse i livstidsprestationer, exceptionella bidrag till filmkonst och vetenskap, eller för enastående service till Akademien, med organisationens ordförande som lägger till en nyligen pressmeddelande , att utmärkelserna har förändrat filmindustrin och inspirerat generationer av filmskapare och filmfans. Med detta på bordet råder det ingen tvekan om att Bassett förtjänar priset. Hon är en tour de force och har flyttat berg med sina Oscarsnominerade framträdanden som Tina Turner i Vad har kärlek att göra Med det och som drottning Ramondas Black Panther: Wakanda Forever . Men tidpunkten för denna ära är märklig då hon blev bestulen på en Oscar för fyra korta månader sedan.

I mars blev Bassett förbisedd för sin hjärtskärande prestation i Svart panter uppföljare, och istället gick priset till Curtis. Den senare har en uppsjö av fantastiska verk bakom sig – inklusive hennes nyligen förtjänade Emmy-roll i säsong 2 av Björnen - Curtis uppvaktade dock inte den allmänna befolkningen med sin prestation i Allt överallt på en gång , men vann i slutändan Birollspriset över Bassett och hennes medspelare Stephanie Hsu, vilket kulminerade i vad många har kallat en legacy vinst. Nu, i en orättvis vändning av händelser, verkar det som att Bassett har fått den faktiska arvsvinsten med sitt hederspris, medan Curtis har den riktiga att stoltsera med. Bassett gjorde sina tankar klara under förra årets ceremoni när hon blev sittande medan hennes kamrater stod för att ge Curtis en stående ovation när hon tog sig fram till scenen.

angela bassett och jamie lee curtis oscars 2023

Foto: Getty ImagesBristen på mångfald i Hollywood har orsakat ett stort uppror under åren och ledde till skapandet av kampanjen #OscarsSoWhite 2015. Akademien har sedan dess ansträngt sig för att inkludera personer med asiatisk härkomst och färgade i sin organisation men lyckas fortfarande med att komma till korta. Den senaste ceremonin såg svartledda filmer som Kvinnans kung , Till och Nej stänga ute från nomineringar, medan Andrea Riseborough kunde ta sig in i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll. Det är – i brist på ett bättre ord – orättvist, och otroligt fördömande.

Som sagt, Bassett, vi ses. Och vi kommer att hålla kvar den ilska som svarta kvinnor sällan får utrymme att uttrycka i världen och särskilt i underhållningsindustrin, som ständigt undervärderar svarta kreativa. Bassett, en klassakt, har ännu inte kommenterat hennes hederspris eller hennes tankar om förra årets ceremoni, men dagar har gått och jag undrar: varför skulle Akademien ge henne det här priset några korta månader efter att de avvisade henne? Är detta ett erkännande av skuld? Ett erkännande av fel? Och vad säger det om organisationen som helhet?Många av de tidiga mottagarna närmade sig slutet av sin karriär eller hade redan försvunnit från tidsandan, men de stoltserade ändå med en otrolig mängd arbete som annars inte kändes igen. Det var det som gjorde utmärkelsen speciell och söt och sentimental. Men under de senaste åren har hederspriset förvandlats till en konstig samling kreativa från olika samhällsskikt i olika delar av deras karriärer. I år, specifikt, klumpade Bassett in i samma kategori som Mel Brooks och Carol Littleton, vilket känns konstigt med tanke på att Bassett inte verkar vara nära slutet av sin karriär, till skillnad från de andra (Brooks är 97, Littleton är 81, medan Bassett är 64) . Följer hennes inhopp Svart panter , det känns faktiskt som att hon har hittat en ny början, med eller utan Akademien på sin sida. Till denna dag är hon fortfarande otroligt relevant och efterfrågad, tillsammans med Jackson och Spike Lee, som belönades 2022 respektive 2015.

Notera att Lee var 58 när han fick priset och Jackson var runt 73. Jämför det med de andra nominerade deras år: Gena Rowlands var 85 vs Lees 58; Elaine May var 90, och Liv Ullman var 83, vs Jacksons 73. Varför delar akademin ut färgade personer detta hederspris vid en så relativt ung ålder? Det finns möjligen en rimlig förklaring, men med tanke på allt annat som nämns i det här stycket börjar det kännas som att akademin skyndar sig att överkompensera för år av invanda rasism genom att ge ett utmärkelse för slutet av karriären till kreatörer som fortfarande är i hög grad deras karriärer.

Detta målar ut hederspriset som en deltagandetrofé, av det slag, som Bassett är långt bortom. Och även om ingenting kommer att åstadkommas genom att spekulera över hur Bassett känner om priset, bör det sägas att många har uttryckt sitt förakt över denna senaste avslöjande. En Twitter-användare skrev , Angela borde ha varit den på scen som tog emot sitt pris i år och Jaime Lee är den som borde få denna. Angela Bassett förtjänade det ögonblicket på scenen, och ännu en uttryckt , De försöker definitivt rätta till sina fel från tidigare i år. Dessa är bara två bland de många kommentarer som akademins tillkännagivande har utlöst.

Sammantaget är det viktigt att inse att två punkter kan göras samtidigt. I det här fallet är det så att Bassett förtjänade att ta hem vinster för sina tidigare nominerade projekt eftersom det är pinsamt att en skådespelare som hon själv ännu inte har fått ordentlig uppmärksamhet från ett ledande prisorgan inom underhållning efter nästan fyra decenniers arbete. Och för det andra har hon helhjärtat förtjänat denna heders-Oscar. Men det som kvarstår i fråga är om detta hederspris faktiskt betyder något och om det istället säger något större om Akademien än vi vill erkänna.

Nämligen: om akademin inte slutar smälla plåster på gapande sår som detta, riskerar de att bli lika irrelevanta som deras närmaste rival, Golden Globes ... och vi har alla sett hur det blev.