Melvin Van Peebles, Black Cinema Pioneer, dör vid 86 år

Vilken Film Ska Jag Se?
 

Regissör, ​​författare, kompositör, skådespelare och författare Melvin Van Peebles, berömd regissör för Sweet Sweetbacks Baadassss sång , har dött. Nyheten tillkännagavs idag av The Criterion Collection och Janus Films, som delar på uppdrag av hela Van Peebles-familjen. Jätten av American Cinema gick bort igår (21 september) hemma med sin familj.Pappa visste att svarta bilder spelar roll, sa Mario Van Peebles i ett uttalande från Criterion Collection. Om en bild säger mer än tusen ord, vad var en film värd? Vi vill vara den framgång vi ser, därför måste vi se oss själva vara fria. Sann befrielse innebar inte att imitera kolonisatörens mentalitet. Det innebar att uppskatta kraften, skönheten och sammankopplingen hos alla människor.Sweet Sweetback är för närvarande inställd på att visas på filmfestivalen i New York denna vecka för en hyllning för 50-årsjubileum. The Criterion Collection kommer också att släppa ett boxset, Melvin Van Peebles: Essential Films , nästa vecka. En återupplivning av hans pjäs Ain't Supposed to Die a Natural Death är planerad att återvända till Broadway nästa år.Född i Chicago 1932, gick Van Peebles på Ohio Wesleyan University och gick senare med i flygvapnet. Efter att ha tjänstgjort i nästan fyra år publicerade han sin första bok, Det stora hjärtat , vilket så småningom ledde honom till filmskapande. Hans första korta var Pickup Men för Herrick , släpptes 1957, snabbt följt av en handfull andra.

Hans första inslag var Berättelsen om ett tretorrpass , som vann ett pris i San Francisco International Film Festival. 1970 gjorde han sin studiodebut med Columbia Pictures och släppte Vattenmelon man .Van Peebles nästa inslag var kanske hans mest välkända: Sweet Sweetbacks Baadassss sång , som han regisserade, skrev, redigerade, gjorde poäng och privatfinansierade. Filmen är välkänd för att vara en av de första filmerna i blaxploitation-vågen. 2020 valdes filmen ut för bevarande i United States National Film Registry av Library of Congress.

Melvin och Mario Van Peebles arbetade tillsammans på filmen från 1989 Identitetskris , med Melvin som regisserar och Mario som skriver och spelar huvudrollen i filmen. Melvin medverkade i 1993 års regi av Mario Van Peebles Besittning , såväl som i Marios Black Panther-drama Panter . Melvin fortsatte med att spela i ett antal av sin sons verk.I en oöverträffad karriär som kännetecknas av obeveklig innovation, gränslös nyfikenhet och andlig empati, satte Melvin Van Peebles en outplånlig prägel på det internationella kulturlandskapet genom sina filmer, romaner, pjäser och musik, sa Criterion Collection om regissören.

Förutom sonen Mario efterlämnas han av dottern Megan Van Peebles och sonen Max Van Peebles, samt hans barnbarn.

Var man kan titta Sweet Sweetbacks Baadassss sång