Netflix ökar Oscar-hopp genom att gå med på att teaterdistribuera Cuaron, Coens, Bullock Films

Vilken Film Ska Jag Se?
 

I nyheter som hade blivit allt närmare verkligheten i flera månader nu kommer Netflix att släppa tre av sina största årsskiftesfilmer exklusivt i biograferna före deras premiär. Detta betyder att Alfonso Cuarons Rom , bröderna Coen Balladen om Buster Scruggs och Sandra Bullock-huvudrollen Bird Box kommer alla att öppna för begränsade teaterföreställningar några veckor innan de görs tillgängliga för strömning. Detta markerar en betydande förändring för Netflix och det första tecknet på att de är villiga att böja sin stränga streamingmöjlighet för att tillfredsställa deras talanglista och förhoppningsvis bättre tävla om priser som Oscars.Enligt Deadline kommer lanseringen för alla tre filmer att se ut så här:  • Rom släpps först i teatrar som börjar den 21 november i New York, Los Angeles och Mexiko, expanderar nästa vecka och slutligen släpps på Netflixs streamingplattform den 14 december.
  • Balladen om Buster Scruggs kommer att börja sin teaterkörning den 8 november, innan en strömmande release den 16 november.
  • Bird Box öppnar sin exklusiva teaterföreställning den 13 december innan en strömmande release den 21 december.

Dessa är, som du kan se, ganska korta teaterfönster. Och det bör noteras att Netflix fortfarande inte har de stora teaterkedjorna (dina AMC: er, dina regals) ombord med den här nya modellen, eftersom tätheten för teatrar alltid har varit ett längre fönster mellan teater- och hemvisning. Denna nuvarande teaterfördelning kommer att vara kommer kedjor som Landmark, IFC och Alamo, även om man föreställer sig (hoppas?) Att detta är det första steget på en väg mot någon form av mellanliggande.

Oavsett vad det är är det ett stort steg framåt för Netflix när det gäller deras långfilmer som spelas på samma område som de stora filmstudiorna när det gäller saker som Academy Awards. Netflix oförmåga att komma mycket i vägen för dragkraft i de stora Oscar-kategorierna har ofta kritiserats till branschmotstånd mot hemmastreamingsmodellen och det hot det utgör för traditionell teaterdistribution. Bland streamingplattformar var Netflix överlägset envisare, eftersom Amazon spelade boll med traditionella teaterfönster och såg Oscar framgång med Manchester by the Sea 2016. Netflix visade sina första tecken på att vika förra året när de släppte Dee Rees's Lera bunden till utvalda marknader (mer än den perfekta teaterkörningen som var det minsta för Oscar-överväganden), samtidigt med dess strömmande release. Halva åtgärden betalade sig ... halvvägs. Lera bunden fick fyra nomineringar, inklusive en kvinnlig biroll för Mary J. Blige, Netflix första nominering i huvudkategorin. Men ändå ingen nominering för bästa film.

'Bird Box'Foto: NetflixI år, med stora prestige filmer som Cuaron, Coens, Paul Greengrass (vars 22 juli tappade på Netflix förra månaden), Tamara Jenkins (vars Privatliv följde hennes Oscar-nominerade Vildarna ) och David Mackenzie (vars Outlaw King , en uppföljning av hans bästa film-nominerade Helvete eller högvatten , sjunker den 9 november), Netflix hade sin starkaste utmärkelsestabil någonsin och när Rom började riva en väg genom hösten festivaler och etablera sig som en stor Oscar utmanare, Netflix var tvungen att besluta om en lansering. Mot slutet av sommaren, rapporter som detta THR berättelse var att Netflix-filmchef Scott Stuber tvingade chefsinnehållschef Ted Sarandos att göra undantag från streaming-första, alltid streaming-Netflix-politiken för att blidka Cuaron, Greengrass, Coens och åh, förresten, Martin Scorsese, vars enormt förväntat Irländaren lurar på vägen 2019. Alla Netflix stora filmskapande talanger satsade på teaterdistribution.

Mer om:

Att Netflix visar flexibilitet och medger exklusiva teaterkörningar för Rom , Scruggs och Bird Box är ett uppmuntrande tecken för alla potentiella filmskapare som tänker arbeta med Netflix. Det är också ett tecken på att företaget verkligen vill ha med på det Oscar-spelet, och de kan känna lukten av nominering för bästa film för Rom i luften. Men det pekar också på det faktum att, oavsett hur glödande en del av dessa filmskapare pratar om Netflix-modellen för distribution och att få sina filmer snabbt till en så bred publik som möjligt, de värdesätter fortfarande teaterupplevelsen och kommer att driva hårt för att få för sina filmer. Med Martin Scorsese, Alfonso Cuaron och Sandra Bullock som alla trycker på ena sidan av dörren kan du föreställa dig att det var svårt för Sarandos att gräva i klackarna från andra sidan (som han gjorde vid årets filmfestival i Cannes, där han förebyggande drog Netflix-filmer från överväganden snarare än att böja sig mot franska distributionsregler).I slutändan kan detta vara en vinst för alla sidor. Netflix kommer att förbättra sina odds med Academy-väljare och kanske verka lite mindre som boogeyman som vill krossa teaterkedjor under deras bagage. De ser också otroligt vänliga ut för filmskapare som kanske har hållit på att arbeta med Netflix eftersom de vill att deras filmer ska visas i teatrar. Filmpurister kommer att kunna se sina favoriter på stora skärmar i mörka rum och kanske får mindre tillfälle att kvitta om Big Red Menace så mycket, samtidigt som människor som ärligt tror att de har självdisciplinen att läsa undertexter på hemma på soffan med solljus som strömmar in genom sina fönster kommer inte att behöva vänta länge på strömningsversioner. Och kanske, idealiskt, kommer dessa korta teaterfönster att få Netflix originalfilmer att känna sig som filmer , snarare än bara det senaste innehållsfallet.