'Roman Empire: Caligula' Netflix Review: Stream It or Skip It?

Vilken Film Ska Jag Se?
 

Hej Netflix, du hade oss på Caligula. Streamingtjänsten fortsätter sin romerska imperiet franchise med en tredje miniserie, Caligula: Den galen kejsaren , en fyrdelad saga som beskriver livet för mannen som förvandlade sitt palats till ett bordell, begick incest med sina systrar, förklarade sig vara en gud och kallade sin häst en politisk konsul. Naturligtvis är det allt enligt tvivelaktiga historiska redogörelser, men kommer det att sluta romerska imperiet - som sammanfogar detaljerade återskapningar med dokumentärpratande huvuden - från att komma djupt in i det påstådda galna drama i Caligulas vilda, vilda liv? Tveksam!ROMANSKT EMPIRE: KALIGULA: DEN MADE kejsaren : STREAM DET ELLER HOPPA DET?

Öppningsbild: Undertext: Rom 39 e.Kr. Scenen: En dyster strand bland några klippiga klippor under en mulen himmel. Ljudet: En doomy ambient drone stönar på soundtracket. Tonen: förödande.disney plus-erbjudanden 2021

The Gist: Bli inte för upprörd - vi ser inte Caligulas ökända otukt eller andra diverse sundrinesses i detta inledande kapitel, som fokuserar på hans tidiga liv, innan han blev loony. Det öppnar med att Caligula (Ido Drent) har en mardröm där han deltar i sin egen begravning på den ovannämnda dystra stranden. Berättelsen blinkar sedan 25 år tillbaka till sin barndom, där hans far, general Germanicus (Matthew Chamberlain), bara höjer honom på en slagfält när den romerska armén kolliderar med barbarer vid imperiets norra gräns.

Under tiden regerar kejsaren Tiberius (Craig Walsh-Wrightson) i Rom med en skarp näve. Han gillar att förfölja alla som vågar kritisera honom personligen eller politiskt (TRÄSONSPRÖVET, läser en förödande underrubrik, eftersom ljudspåret gnäller som en fjärran åska). Germanicus är nästa i tron, och Tiberius får honom dödad, så hans egen son kan bli arvtagare. Caligula tittar på när hans mamma förvisas och hans syskon är utspridda, och han växer till vuxen ålder utanför kejsarens syn.Därefter 23 e.Kr. (RUMBLE RUMBLE). Tiberius son dör, och han flyttar till en avlägsen villa på ön Capri, 1000 miles från huvudstaden. Där gillar kejsaren att smutta från en kalk och tyst lära medan tre toplösa kvinnor vrider sig i sängen. I ett håll-dina-fiender-närmare drag har han Caligula lokaliserat och flyttat in i villan, i huvudsak förvarad i ett sovrum. Ibland tar han Caligula ut och uppmanar honom att hoppa i sängen med de tre toplösa kvinnorna (romarna var mycket mer sexuellt befriade än vi var ... romarna tenderade inte att bry sig om sexuella moral, säger en av de talande huvuden. RUMBLE RUMBLE CLASH!). Den åldrande Tiberius tar upp frågan om vem som kommer att bli nästa kejsare genom att sätta sitt tonåriga barnbarn Gemellus (Harry Sills) mot Caligula i en kvasi-tävling för att se vem som är värd att styra imperiet. Sex år går. På sin dödsbädd kycklar Tiberius ut: Caligula och Gemellus, nu vuxen (Leon Wadham), kommer att styra Rom som bröder. RUMBLE-DUM-DITTY-DUMM! Fortsättning följer!

Vårt tag: Från Sean Bean till den mördande politiken till den stora nakenheten till de välbekanta stammarna av en partitur som låter som stenblock som rullar mot oss genom en grotta, Den galna kejsaren existerar mycket i en post- Game of Thrones värld. Roligt hur pop-fantasy informerar historisk fiktion, eller hur?Det är omöjligt att undvika att nämna 1979: s X-klassade Caligula , en av de mest ökända filmerna som någonsin gjorts. En tidningsproduktion från Penthouse, med Malcolm McDowell, Helen Mirren och Peter O'Toole i huvudrollen, och var tänkt att vara en porr med flera miljoner dollar. Producenten Bob Guccione kolliderade med författare, regissörer och skådespelare, och efter det att huvudfotograferingen hade slutförts smög hon sig in på scenerna för att filma osimulerade sexscener, som han redigerade i filmen. Slutprodukten är en omedelbart våldsam, alltför grov två och en halv timme som Mirren på ett underhållande sätt kallade en oemotståndlig blandning av konst och könsorgan. (Obs: Du borde nog motstå det.)

Jag avviker något. romerska imperiet existerar otvivelaktigt i skuggan av Caligula , liksom varje skildring av den ökända kejsaren; filmen populariserade säkert den avskyvärda legenden om Caligula, som Netflix-serien bankar på. Jag menar, det är precis där i titeln, och det första avsnittet hänge sig inte åt galenskapen, utan bara retar och förskuggar den kommande hedonismen.

och precis som det hbo max releasedatum

Så kommer vi att titta vidare, lockade av löftet om otrevliga TV-MA-ögonblick? Visst, för till och med historiens grundläggande politiska manövrer är övertygande för oss som inte är inledda till Caligulas livshistoria. (Även om det är värt att notera nämner ingen av de talande huvuden att några av de mer sordiga detaljerna antagligen bör tas med ett saltkorn, eftersom historiska källor är skissartade.) Produktionsvärdena är anständiga och de dramatiska scenerna ser betydligt dyrare ut. än en typisk dokumentär-slash-reenactment du skulle se på Investigation Discovery. Som Caligula har Drent inte mycket att göra i inledningsavsnittet utöver en handfull trälinjeläsningar. Kommer han att hitta sin inre lus innan serien avslutas? Gillar en häst att granna i sitt eget privata badhus?

Sex och hud: Cavorting och carousing är närvarande, men inte riktigt vanligt. Inte ännu, åtminstone.

Mer om:

Avskedsskott: Caligula och Gemellus står vid sängen medan en väsande Tiberius vrider handlingen. Caligula ger sin oroliga rival en sidovy blick. Caligula har nu ett val: respektera Tiberius önskningar och dela tronen - eller ta ut den person som står i hans väg att bli kejsare, berättar berättaren Sean Bean.

Sleeper Star: Att agera är en term som bäst hålls löst när man diskuterar Den galna kejsaren . Hittills betonar dramatikens episodiska karaktär över karaktär. Men Walsh-Wrightson spelar Tiberius med en touch av överhettad campiness som gör att han sticker ut över resten av en obestridlig roll.

är lady gaga dejtar bradley cooper

Mest Pilot-y Line: År 39 e.Kr. är Caligula en av de mäktigaste männen i världen, säger Bean under öppningsscenerna. Men han kommer att bli känd som Roms galna kejsare. Det är något saftigt bete.

Vårt samtal: STREAM DET. Varför inte? Det är både spännande och pedagogisk!

John Serba är en frilansskribent och filmkritiker baserad i Grand Rapids, Michigan. Läs mer om hans arbete på johnserbaatlarge.com eller följ honom på Twitter: @johnserba .

Ström Romerska riket: Caligula på Netflix