Streama det eller hoppa över det: 'The Rig' på Prime Video, About An Oil Rig Enshrouded By A Supernatural Fog

Vilken Film Ska Jag Se?
 

Inget som en berättelse om en besättning som strandat till sjöss, eller hur? Ingenstans att ta vägen, spänningarna är höga, allianser ingås och bryts. Lägg till inslag av det övernaturliga, och du har ett ganska berusande drama. En ny serie på Prime Video tar den genren och sätter besättningen på en oljerigg. Snacka om strandsatta...RIGGEN : STREAMMA DET ELLER HOPPA DET?

Öppningsskott: Djupt i havet ser det ut som att en spricka öppnar sig. På ytan finns Kinloch Bravo, en massiv oljerigg.Kontentan: Personalen på Kinloch Bravo kommer till en rotationspunkt, där många av dem kommer att gå tillbaka till sina familjer efter sin långa vistelse utanför den skotska stranden. Riggens befälhavare, Magnus (Iain Glen), brottas med den omsättningen plus närvaron av Rose (Emily Hampshire), skickad av oljebolaget för att utvärdera Kinloch-fältet och se om deras pengar skulle användas bättre någon annanstans.

Personalen som ska byta ut är ivriga att lämna, inklusive den fräcka unge teknikern Baz (Calvin Demba), som blir arg när han får reda på att han har stött från nästa helikopter ut, och Fulmer (Martin Compston), kommunikationsspecialisten, får sin sittplats. Under ett möte med alla händer berättar Magnus för besättningen att nästa helikopter har omdirigerats till Bravos systerrigg på grund av en nödsituation. Det väcker folkets ilska på grund av att gå hem, särskilt Hutton (Owen Teale), en senior medlem av besättningen som har varit högljutt kritisk till Magnus ledarskap.

hur slutar matrisen

Sedan går strömmen. När besättningen kämpar för att få riggen online igen, bestämmer sig Magnus för att stänga av borren, på grund av Roses invändningar. Fulmer upptäcker att radion till fastlandet inte fungerar. När strömmen väl är på måste de dock brottas med ett annat problem: En tjock dimma omsluter hela riggen, vilket minskar sikten till nästan ingenting. I ett försök att ta reda på vad som pågår skickar Magnus Fulmer och Baz upp till toppen av kommunikationstornet, där de två rivalerna har en konfrontation.På vägen ner lossnar Baz tjuder och han faller och lämnar honom allvarligt skadad. När Cat (Rochenda Sandall), riggens läkare, gör allt hon kan för att hålla Baz vid liv, men eftersom han vet att han behöver flygas till ett sjukhus, rasar Hutton mot Magnus mer än någonsin. Men Huttons ilska är inte bara riktad mot hans chef; när han får in Cats ansikte om att få Baz bättre vård, tar Cat ner honom, bokstavligen.

När Hutton gör en personalrevolt på den dimhöljda helikopterplattformen får Magnus och Rose nys om det; När Magnus släpper några hårda sanningar om företagets planer för riggen, ansluter sig någon överraskande till gruppen.Foto: Prime Video

Vilka program kommer det att påminna dig om? Ta Terrorn eller 1899 och uppdatera inställningen till en modern oljerigg, så får du Riggen .

Vårt synsätt: Skapad av David Macpherson, Riggen passar bra in i genren 'stranded crew vänder sig mot varandra och bildar allianser samtidigt som de försöker ta sig hem', vilket vi har sett några exempel på under de senaste åren. Som med exemplen vi citerar ovan, finns det ett övernaturligt element i det som är något minimerat i det första avsnittet, men det är lätt uppenbart av den sista scenen, och vi får en känsla av att det kommer att bli mer framträdande allt eftersom säsongen går.

Karaktärerna på oljeriggen presenteras mestadels som vad vi betraktar som 'en-och-en-halvdimensionella' karaktärer. Vad menar vi med det? Tja, de är mer än platta arketyper, men vi har helt enkelt inte tillräckligt med information om någon av dem för att ta reda på var deras motivation finns. De sträcker sig från de fräcka unga killarna som Baz till de grisliga veteranerna, som är både arga och bittra som Hutton och mer sansade och accepterande, som Alwyn (Mark Bonnar). Rose är företagets mucky-muck, som är involverad i den oroliga Fulmer. Magnus är den gamla skolans chef. Det är ungefär allt vi vet, och vi är inte säkra på hur mycket mer vi kommer att få reda på.

Det som räddar showen från att vara löjlig är skådespeleriet. I huvudrollen tillsammans med Hampshire finns en all-star-lista av brittiska karaktärsskådespelare, och de lyfter upp sina något intetsägande karaktärer genom att ta de korn av personlighet de får och köra med det. För det finns så många karaktärer att ta itu med och ett antal olika historier, en show som Riggen behöver skådespelare som kan pressa ut så mycket de kan av sina begränsade karaktärer. Och de flesta av den här skådespelaren kan göra det.

Sex och hud: Inga i första avsnittet.

Avskedsskott: När aska börjar falla kommer Baz chockerande upp på däck. 'Det är för sent', säger han. 'Det har redan börjat.'

Sleeper Star: Av huvudkaraktärerna är Bonnars karaktär Alwyn den minst definierade i det första avsnittet, men eftersom Bonnar spelar honom med en sådan världstrött resignation är han fortfarande riktigt intressant att se.

Mest pilotlinje: Rose säger till Fulmer att hon ville bli paleontolog, 'Vad gräver upp dinosaurier?' han svarar. 'Ja, förutom att det var för mycket som att leva i det förflutna. Så nu får jag bara jobba med dem istället.” Dinosaurier, menar hon, även om det inte är supertydligt av hur dialogen är skriven.

toppprogram att se på netflix

Vårt samtal: STREAMMA DET. Även om det inte finns massor av karaktärsutveckling som Riggen börjar, skådespeleriet är utmärkt, och det gör att spänningen som bygger på Kinloch Bravo känns påtaglig.

Joel Keller ( @joelkeller ) skriver om mat, underhållning, föräldraskap och teknik, men han skojar inte sig själv: han är en tv-junkie. Hans författarskap har dykt upp i New York Times, Slate, Salon, rollingstone.com , vanityfair.com , Fast Company och på andra håll.