Streama det eller skippa det: 'The Crown' säsong 5 på Netflix, Cruising Into The 90s With A New Cast and a Ship-load of Drama

Vilken Film Ska Jag Se?
 

Netflix Kronan är en av de mest kritikerrosade programmen på streamern, men det är det inte utan dess belackare , speciellt nu när drottning Elizabeth II har dött och showen är på väg att dyka in i några av de största kungliga kontroverserna i nyare historia. Serien har alltid gjort ett fantastiskt jobb med att fiktionalisera verkliga händelser och varje grupp av skådespelare som har antagit rollerna som kungligheten har satt ribban otroligt högt. Den här säsongen kommer att vara ett test av inte bara hur programmet hanterar ämnet, utan hur skådespelarna står sig mot sina föregångare.KRONAN : STREAMA DET ELLER HOPPA DET?

Öppningsskott: CLAIRE FOY ÄR TILLBAKA. Okej, bara i den här scenen men vi tar det. Den nya säsongen inleds med svartvita bilder av Foy som drottning Elizabeth II 1953 när hon besöker det skotska varvet där hennes kungliga yacht, HMY Britannia, byggdes. Om prins Andrew, som vi lärde oss i säsong fyra , är Elizabeths favoritbarn, denna yacht är hennes favoritbostad och betyder mycket för henne, vilket vi kommer att ta reda på i det här avsnittet.Kontentan: Det är en frisk fläkt att se Foy återigen spela den unga drottningen i programmet, men vi blir snart påminda om att drottningen, 1991, när detta avsnitt faktiskt äger rum, inte längre är den vårkyckling hon en gång var. Hon spelas nu av Imelda Staunton, som vi först träffar under ett läkarbesök där hon inser att hennes kropp sviker henne på flera sätt, från hennes värkande fötter till viktökning, men du behöver inte fortsätta påminna henne om det, tack så mycket. . Så när hon reser till slottet Balmoral på sin älskade yacht, Brittania, som nu är nästan 40 år gammal, och hon och prins Philip inser att skeppet börjar falla sönder, är det en hel jäkla maritim metafor för drottningen själv. För att göra saken värre, en undersökning av Times of London har också förklarat att drottningen (som, låt mig påminna er, kommer att fortsätta att regera i 32 år till) är en ses som för gammal för att regera och utan kontakt, och hälften av den brittiska allmänheten tycker att hon borde abdikera tronen och handen tyglarna till prins Charles.

streaming av tacksägelsedagens parad

Under tidigare säsonger har Charles framställts som en smickrande bonde i den kungliga arvslinjen. Josh O'Connors skildring var så förödande att det är svårt att föreställa sig att någon kunde väcka så mycket sympati trots att han var så självcentrerad och agerade så hjälplös. Den här säsongen spelas Charles av Dominic West som än så länge inte kräver någon sympati alls, han har blivit mer klurig och hans önskningar är otvetydiga: han håller med om Tider och vill göra en pjäs om tronen. Han går så långt att han har ett privat möte med premiärminister John Major (Jonny Lee Miller i världens mest uppenbara peruk) för att samla stöd där, men Major ses här som försiktig med Charles begäran. (Hela avsnittet tyder på att Major är otroligt försiktig med hela kungafamiljen och de förfrågningar de ställer till honom, inklusive drottningen som ber honom om mer än 14 miljoner pund i statliga pengar för att reparera hennes sjuka skepp. 1991 var en tid av global lågkonjunktur , och Major hånar idén, bara för att få drottningen att förtala honom för att ha vägrat. I verkligheten verkar Major vara den enda högnivåpolitiker som har upprätthållit en pålitlig, långvarig relation med kungligheterna. Han är en av de ovannämnda belackare av showen, kallar händelserna i detta avsnitt ' skadlig fiktion ', om du är nyfiken.)

Och naturligtvis finns det Diana av det hela. Emma Corrin var otrolig som prinsessan Diana, men rollen har nu antagits av Elizabeth Debicki, som uppenbarligen hade blygsamma, nedslående ögonblickar på Royal Academy of Diana Arts. Debicki spelar henne som mer glamorös och mogen nu, och inte rädd för att säga vad hon tycker inför Charles och någon annan runt henne, som vi ser när de arrangerar ett argument på en privat yacht full av deras barn och Charles vänner och hon håller hennes mark, kallade Charles för att han ville framstå som en familjefar samtidigt som han övergav sin familj. (Vid det här laget är hans relation med Camilla Parker-Bowles en öppen hemlighet som till och med Diana erkänner.) Men i det här första avsnittet fick hon inte så mycket att göra, vilket bara hjälper till att bygga upp spänningen i vad som komma skall.Foton: NETFLIX ; Illustration: Dillen Phelps

Vilka program kommer det att påminna dig om? Jag menar, det är det Kronan . Det är något av ett enastående tv-evenemang vid det här laget.

Vårt synsätt: Det är så mycket som står på spel den här säsongen Kronan , så mycket för den här showen att jämföra sig med. Inte bara jämförelsen med verkliga händelser, som är ett riktigt kaninhål att hoppa ner om du är så benägen, utan också med tidigare säsonger. Och i typiska krona mode, inga detaljer sparas, det finns inget oavsiktligt med något som visas på skärmen, och att uppmärksamhet på detaljer lönar sig. Oavsett om det är garderobsval, referenser till nyheter från eran eller skrället av Mariah Careys topp-tio-singel 'Emotions' från 1991 på däcket på Charles yacht, är allt menat att frammana de verkliga händelserna som hände. (Även om egentligen, vem har inte haft en seriös konversation om sitt dömda äktenskap medan 'Känslor' sprängde?)livestreaming av astros-spel

Det är fascinerande att se den nya säsongen med ett öga mot skådespelarna när de börjar äga de roller som andra spelat tidigare och se hur de gör dem till sina egna. En del av njutningen av denna show är processen för hur tiden har påverkat och förändrat kungafamiljen och vi ser dem utvecklas; det är som att titta Barndom men med knapriga accenter. West, Debicki och Staunton stod i centrum i det här avsnittet och gav nya versioner av karaktärer som vi har fastnat för och det är spännande att se hur de kommer att utvecklas, men det är också spännande att se vad programmet kommer att göra med Lesley Manville som Prinsessan Margaret, Timothy Dalton som Peter Townsend och Olivia Williams som Camilla Parker-Bowles.

Sex och hud: Inga än så länge, men jag hör det Tamponport dyker upp i senare avsnitt så gör dig redo att rysa av Charles's Tampax-sponsrade telefonsex.

Avskedsskott: Efter att ha deltagit i den häftiga Ghillies-balen på Balmoral Castle, drar sig premiärminister John Major tillbaka till sitt rum för kvällen och tittar på den kungliga juniorfesten på tomten nedanför. 'De äldre kungligheterna verkar farligt vilseledda', säger han till sin fru, medan de yngre kungligheterna är 'fuckless, berättigade, förlorade.'

'Det är en situation som inte kan låta bli att påverka stabiliteten i landet. Vad som gör det värre är att det känns som att allt håller på att bryta ut... på min vakt.'

Sleeper Star: Jag tror att alla som tittar är här för att se vad Debicki gör som Diana, men jag kan inte låta bli att bli mer fascinerad av Jonny Lee Miller som John Major. Hittills är ledaren för det konservativa partiet den enda personen som tjänar som en moralisk kompass (ironiskt, eftersom han senare själv skulle bli utdömd för att ha en utomäktenskaplig affär) när han observerar kungafamiljens privilegierade, utsvävande beteende.

Mest pilotlinje: 'Prinsen av Wales, som är otålig efter en större roll i det offentliga livet, förstår inte att hans enda stora tillgång är hans fru,' säger John Major medan han hånfullt tittar ner på de unga festglada som festar på Ghillies Ball. I en mening lyckas han sätta upp så mycket av den här säsongens berättelse, Charles önskan om tronen, Dianas dynamik och sitt eget förakt för familjens sätt att uppföra sig. Det sätter verkligen scenen för alla maktkamper som kommer den här säsongen.

Vår uppmaning: STREAMMA DET! Avsnitt ett var, som alltid, en utbildning i ett till synes trivialt ögonblick i kunglig historia – en båt som behöver repareras! – som så många avsnitt av den här showen är. Och ändå är ingenting faktiskt trivialt i den här showen, även de minsta ögonblicken får djupa konsekvenser. Det var ett bra, men inte bra avsnitt, och det tyder på en bra, bot inte bra säsong. Ändå är det spännande att se nya skådespelare ta de gamlas platser och ärligt talat, om ett avsnitt om drottningens kärleksaffär med hennes kungliga yacht är bra, kan vi bara hoppas att de riktigt saftiga grejerna verkligen kommer att bli fantastiska.

Liz Kocan är en popkulturskribent som bor i Massachusetts. Hennes största anspråk på berömmelse är den tid hon vann på spelprogrammet Kedjereaktion .

när pågår dragrace